Prova utsökta traditionella godsaker på Warszawas julmarknader

Varje år dyker återkommer julmarknaderna till i Warszawa med sina varor och godsaker. De öppnar i november och pågår fram till jul eller till de första dagarna av det nya året. De mest lockande och populära marknadsstånden finns i gamla stans idylliska omgivningar – på marknadstorget och runt vakttornet.  Marknadsstånd i trä, fyllda med keramik, smycken, ljus, bärnsten och konsthantverk… Det är det perfekta stället för alla som vill köpa en originell present åt sina nära och kära eller som vill hitta inspiration till ett praktfullt utsmyckat julbord.

Den stora blandningen av försäljare och underhållning lockar till sig både lokalbefolkning och turister. Under julsäsongen finns det på vissa av Warszawas julmarknader inte bara polska, utan även tjeckiska, ukrainska, kroatiska och litauiska utställare, som erbjuder intressanta varor och utsökt mat från sina hemländer.

Medan festligheterna pågår, varför inte värma sig med lite rykande glögg eller prova en polsk julspecialitet – varm öl med honung och kryddor. Låt luktsinnet leda dig till ett matstånd, där du kan provsmaka mängder av olika traditionella godsaker. Till exempel bigos med stuvad surkål, kött och korv, barszcz – en rödbetssoppa som serveras med små degknyten fyllda med en blandning av torkad svamp och stekt lök, pierogi i festtappning med surkål och torkad karljohan, gołąbki – kålrullar fyllda med bovete och torkad skogssvamp och oscypek – en salt och rökt polsk ost gjord på fårmjölk, grillad på utomhusgrill och serverad med tranbärssylt. Julmarknader är också rena himmelriket för alla som gillar sötsaker. Här bjuds traditionella polska julkakor som makowiec – vallmofrökaka – och piernik – gammaldags polsk pepparkaka med exotiska kryddor som ingefära, kanel och muskot.

För mer detaljer om datum och platser för dessa evenemang, klicka här.